over werk,

Zekerheid

Woensdag
Tropisch
20.7.2016
12:35-13:36
Stekker laten zwemmen in het IJ

Ik zal wel weer het braafste meisje uit de klas zijn, maar toch. Ik ben nu zo’n twee jaar voor mezelf bezig, maar heb nog geen extra verzekeringen afgesloten. Het was me al vagelijk duidelijk geworden dat de WA verzekering je alleen als particulier dekt, maar echt doorgedrongen was dit nog niet. Tot ik begin dit jaar een print van 20 meter breed en 4 meter hoog naar een drukker stuurde. Een paar uur later belt de goede man op omdat de printer vastloopt. Ik open het bestand nog een keer om mee te kijken wat er mis zou kunnen zijn en krijg een hartverzakking. Ik blijk een verkeerde versie opgestuurd te hebben. Godzijdank dat die printer vastliep, gevalletje ‘door het oog van de naald’.

Dit incident zorgde ervoor dat ik me toch maar een keer ging verdiepen in de verzekeringen die je als ‘bedrijf’ (wat me dan al meteen in verwarring brengt: ben ik een bedrijf?) kunt afsluiten. Maar dit soort dingen in Google gooien, betekent geheid verzuipen. Te veel opties, te veel voorbeelden die nét niet op mij van toepassing zijn en vooral een hoop nieuwe vragen. Dus dan maar naar de site van ZZP Nederland, de belangenvereniging waar ik me wel meteen bij had aangesloten. En zowaar, er is een tabje ‘verzekeringen’. Helaas snap ik het nog steeds niet helemaal, maar ik vul zo goed en kwaad als ik kan het formulier voor een offerte in. Dan benaderen zij weer de desbetreffende verzekeringsmaatschappijen en kennelijk hebben ze goede dealtjes voor kortingen. Prima.

160723_15_Zekerheid_02

Helaas. Het is aan het formulier niet helemaal duidelijk wat ik nou eigenlijk doe. Ha ha ha, heb ik zelf soms ook last van. Of ik nog even een mail wil schrijven met daarin voorbeelden van mijn werkzaamheden en op welke manier die fout kunnen gaan. Nou, ik geef het je te doen. Ik begin nog vrolijk aan het eerste voorbeeld en ga vervolgens bedenken wat ik daar allemaal aan kan verzieken. Best een hoop als je er over na gaat denken. De destructieve modus slaat aan en ik tik een aardig rampscenario uit. Daarna wil ik het liefst de rest van de dag met mijn hoofd onder een kussen liggen, veel te bang dat mijn mail werkelijkheid wordt vóór die verzekering is afgesloten.

 

En dan komt de offerte, kennelijk heb ik twéé verzekeringen nodig. Ik wist dus ook niet dat je verschillende verzekeringen hierin hebt. De bedrijfsvariant van je particuliere WA verzekering is hoe dan ook wat ik moet hebben. Als ik een Chinese Ming vaas omstoot in een museum waar ik aan het werk ben, dan wil ik dat wel graag gedekt hebben. Het voorbeeld van de verkeerde print die ik had opgestuurd, blijkt dan echter niet gedekt. Daar moet je weer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor afsluiten. Zucht. En daar komt de vraag weer: wat is mijn beroep? Of zoals ze dat dan mooi stellen: ‘verzekerde hoedanigheid’. Er is nu ingevuld dat ik een grafisch ontwerpbureau heb. Voor de ruimtelijke dingen die ik doe ben ik redelijk ingedekt voor beroepsfouten, maar voor de boekbindklussen niet. Toch maar even bellen of ‘boekbinden’ ook onder de werkzaamheden van een ‘grafisch ontwerpbureau’ vallen.

160723_15_Zekerheid_03

Nee dus. ‘En trouwens’, zegt de aardige man aan de andere kant van de lijn, ‘de bedrijfs WA die op de offerte staat, is aanvullend op de beroepsverzekering’. ‘Euhm ok, en wat houdt dat in?’, is mijn intelligente vraag. Het blijkt in te houden dat zolang ik als ‘grafisch ontwerper’ die vaas omstoot alles gedekt is, maar ben ik aanwezig als ruimtelijk ontwerper… dan ben ik flink het haasje. En tsja, als ik de grafische onderdelen van een tentoonstelling doe, dan ben ik ook altijd als ruimtelijk ontwerper erbij betrokken. Oftewel, alle verzekeringsmannetjes met meer dan drie hersencellen weten het dan wel zo te draaien dat ik zelf voor die Chinese vaas kan dokken. Tijd voor een nieuwe offerte, dit verhaal wordt vervolgd. Ik wacht af en blijf voorlopig ver van breekbare artikelen.