over ons,

Zacht

We kijken naar een slak. Hij zit op een kliko, oogjes naar buiten. Mijn zoontje vertelt me over het huisje van de slak en waar hij heengaat. Zijn open blik ontroert me iedere keer weer. Daarom staan we ook iedere keer stil bij elke slak, elke mier en elke hommel die we zien.

In deze wereld waarin mensen elkaar soms kapot trappen als mieren die in de weg lopen, heb ik het moeilijk met zacht blijven. In mijn hoofd is het erg druk met de wereld. Ik maak me zorgen, ik maak me druk, ik slaap slecht en ik ben bang. Soms ben ik ook boos, woedend. Op iedereen die maar vindt dat iedereen die het anders doet fout is, zich moet aanpassen. Aan de stille dood die tolerantie en respect soms lijken te sterven. Met mijn hart in mijn keel en koude voeten van de stress open ik voor de zoveelste keer de NOS-app om te kijken wat er nu weer loos is in de wereld. Midden in de nacht word ik wakker en moet even tot mezelf komen terwijl ik bang ben dat er iemand de volgende dag besluit mij van het leven te beroven. Ja, beste mensen, ik ben me ervan bewust dat dit wellicht niet helemaal normaal is. Maar het is wel eerlijk; en that’s the point.

hands

Aan de andere kant is er verdriet. Allemaal ouders, allemaal zonen, allemaal dochters en vooral: allemaal mensen. Dat de een het leven verliest omdat de ander dat bedenkt, dat anderen daarom rouwen. Dat ik een koelkast vol eten heb en een ander helemaal niets. Dat ik dat niet kan oplossen. Een kalfje dat zonder moeder en een hokje van een vierkante meter ligt. Het doet me pijn. Het zorgt ervoor dat ik me intens verdrietig voel, radeloos en hulpeloos. Machteloos, dat is het woord.

Die kleine maakt het erger. Mijn eigen leven neem ik niet zo serieus. Dat van de wereld wel, dat van mijn kleine nog serieuzer. Ik wil dat hij veilig kan opgroeien, Naar school, naar de dierentuin, naar een feestje.

Die kleine helpt me er ook bij. Voor hem moet ik zacht blijven. Blijven hopen, blijven geloven in het goede in de mens. In naastenliefde, in vergeving. Ik moet het hem ook leren. Tenslotte.