over mij,

Stappen

Sporten, niet mijn grootste hobby. Sinds ik in mijn pubertijd met jazzballet stopte, heb ik nooit meer een sport gevonden waar ik echt blij van werd. Wel verschillende dingen geprobeerd: zwemmen, joggen met een vriendin, naar de sportschool, twee lessen yoga, fitness onder begeleiding bij de fysio etc. Niks waar ik echt blij van werd. Terwijl ik me zeker realiseer dat bewegen goed voor me is, dat ik me er uiteindelijk beter door voel. Wat houdt me tegen?

Iedere keer als ik heb gesport voel ik me stukken beter. Dat gevoel blijft echter altijd maar heel even hangen. Het ‘moeten’ overheerst altijd, in plaats van de gedachte aan wat het oplevert: Een fit(ter) lijf en een leeg hoofd. Hoe komt die drempel toch steeds weer zo torenhoog opzetten? Ik weet gewoon maar niet goed hoe ik over die drempel heen stappen, zodat ik structureel aan beweging doe. Hebben meer mensen hier last van?

Het is ook zeker niet zo dat ik bewegen niet leuk vind. Ik beweeg alleen liever functioneel ofzo. Een lekkere wandeling met een doel. Een stuk lopen op het strand. Een mooie fietstocht door de natuur. Lopen door de stad op mijn vrije zaterdag, af en toe onderbroken door lunch en leuke winkels. Allemaal heerlijk en prima. Maar tas pakken, omkleden, me in het zweet werken in de sportschool, uitkleden, douchen, weer aankleden vind ik geloof ik gewoon teveel moeite. Is dat erg? Geen idee. Het roept in elk geval regelmatig schuldgevoelens bij me op. Waarom ik niet gewoon accepteer dat ik niet zo van sportscholen houd? Wederom geen idee.

Met het idee om toch wat meer in actie te komen, zette ik een zogenaamde Fitbit Charge HR op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag. Mijn collega heeft er een en het leek me mega interessant om ook inzicht te krijgen in hoeveel stappen ik nu zoal maak op een dag, hoeveel kilometer dat is en hoeveel trappen ik op loop. En er valt zelfs nog veel meer te meten.
Oh ja, en bij te houden. Als je dagelijks bijhoudt hoeveel water je drinkt en wat je precies eet. Rekent hij ook nog uit hoeveel calorieën je hebt binnengekregen en hoe zicht dit verhoudt tot het aantal dat je hebt verbruikt. Harstikke leuk. Zo geschiede dat ik er eentje kreeg, van mijn vriend. Meteen de bijbehorende app geïnstalleerd en in de benen. Echt leuk! Het motiveerde me daadwerkelijk om meer stappen te zetten, eens extra naar buiten te gaan. Toen ik voor het eerst de 10.000 stappen op een dag haalde en dit kenbaar werd gemaakt met getril en een leuke afbeelding op het display, werd ik nog enthousiaster. Het werkte zelfs aanstekelijk, dus mijn vriend kreeg nog diezelfde week ook een Fitbit van mij. Nog voor zijn verjaardag, want het cadeau dat ik hem gaf – een nieuwe sporttas – lag al na de eerste hernieuwde sportschool poging weer ongebruikt onder het bed. Samen hebben we heel wat stappen gezet.

Laatst gingen we een lang weekend naar London. Toen verbraken we alle records. Heel blij werden we er van. Dag één al 25.000 stappen. We waren niet moe te krijgen. Maar wat wil je ook, London is super. Toch blaren opgedaan helaas, dus dag twee iets rustiger aan: 20.000 stappen. Iedere dag langer in Londen, nam het aantal stappen een beetje af. Toch bleven we ruim boven het aanbevolen aantal stappen en hebben enorm van de stad en het mooie weer genoten.

De laatste dagen is de klad ook alweer in mijn Fitbit-gewoontes gekomen. Een paar dagen had ik het ding niet gedragen en toen ik weer de moed had gevat, kreeg ik hem niet aan de praat. Hopelijk stap ik het Fitbit-reset-drempeltje wel snel over en raak ik weer gemotiveerd om stappen te zetten, lekker te bewegen en mijn records te verbeteren.

Hoe is dat voor jullie? Geniet je van sporten? Beweeg je graag? Wat doe je zoal? En hoe voorkom je dat de drempel om in actie komen te hoog wordt?